A jövő hét közepéig maradnak a kemény fagyok

Úgy tűnik, hogy az elmúlt napokban érkezett fagyos levegő a jövő hét közepéig itt marad a térségünkben. Addig várhatóan folyamatosan 0 fok alatt marad a hőmérő higanyszála.

Vasárnap reggelre -10,-20 fok közé, északon -25 fok köré süllyedhet a hőmérséklet. Éjszaka az ország nagy részén derült marad az ég, de a Dunántúl nyugati vidékei fölé hajnaltól egyre több felhő érkezik, és ezeken a területeken kisebb havazás, hószállingózás már kialakulhat. Napközben eleinte a nyugati megyékben továbbra is előfordulhat kisebb hóesés, majd délután kelet felől érkeznek felhők, és a keleti határ mentén van esély hószállingózásra. A középső országrészben többnyire napos, száraz idő valószínű. Délután is csupán -3,-10 fok között alakul a hőmérséklet.

Hétfőtől-szerdáig marad az átlagosnál jóval hidegebb, fagyos idő. Éjszakánként -10,-15, délutánonként -4,-5 fok körül alakulhat a hőmérséklet. A napsütés mellett időnként felhősödésre számíthatunk, de csak helyenként fordul elő gyenge hóesés, hószállingózás.

Csütörtökön lesz telihold, és ezzel együtt már érezhető átalakulás kezdődik az időjárásban. Nyugat felől enyhébb, egyre nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, így csütörtökön és pénteken már egyre nagyobb eséllyel fordul elő csapadék. Valószínűleg a havazás lesz túlsúlyban, de a magasban zajló melegedés miatt az ország egy részén ónoseső, havaseső sem zárható ki. A mostanihoz képest ugyan jelentősen enyhül az idő, de várhatóan még ígyis 0 fok körüli, esetleg kevéssel a feletti maximumokra van kilátás. A hónap közepén aztán ismét inkább csökkenő tendenciát mutathat majd a hőmérséklet. Folytatódik tehát az igazi télies idő.