Enyhülést és csapadékot hoz a telihold

Január 12-én lesz holdtölte, és ezzel ismét átalakulás kezdődik az időjárásunkban. Az eddigi zord, fagyos napok után nedvesebb és átmenetileg enyhébb levegő érkezik fölénk, így hosszú idő után újra fagypont fölé emelkedhet a hőmérő higanyszála.

Ahogy már egy héttel ezelőtt megírtuk, a január 12-ei holdtölte átmeneti enyhülést és csapadékot hoz magával. A mostani holdtöltéhez olyan bolygóállások kapcsolódnak, amik különösen kedvezőek a ciklonképződéshez és a csapadékos jellegű időjáráshoz.

Az első csapadékzóna, egy melegfront felhőzete a szerdáról csütörtökre virradó éjszakán borítja be az égboltot. Az éjszakai órákban északnyugat felől egyre többfelé kezdődik havazás, hószállingózás. Főleg az ország északi harmadán néhány cm friss hó hullhat, sőt északnyugaton kis eséllyel ugyan, de ónoseső sem zárható ki. Csütörtökön napközben északnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék, már csak keleten várható kisebb havazás. Felszakadozik a felhőzet, és az élénk délnyugati széllel megérkezik az enyhébb levegő. Az ország nagy részén 0,+5 fok közé melegszik a levegő, de északkeleten továbbra is egész nap fagyhat.

Pénteken érkezik a következő ciklon: ebből országos, több helyen kiadós mennyiségű csapadékra van kilátás. Északkeleten végig havazás várható, viszont a nap első felében a Dunántúlon és a középső megyékben havaseső, ónoseső, eső is előfordulhat, majd délutántól az érkező hidegebb levegő hatására mindenhol havazásba vált a csapadék. Délután +2 fok körüli hőmérséklet várható.

Szombaton még sok felhő lesz felettünk, és elszórt havazásra, hózáporokra, időnként erős északnyugati szélre számíthatunk 0 fok körüli maximummal.

Vasárnaptól – jövő csütörtökig ismét támad a hideg, visszatérnek az egész napos fagyok. Tőlünk délre egy aktív ciklon fejlődik ki, amely időről-időre nedves levegőt, és havazást hozhat térségünkbe. Ez nagyobb valószínűséggel Magyarország déli felét érinti majd, de ebben még nagy a bizonytalanság. Legnagyobb eséllyel 16-17-e körül, illetve 19-én várhatunk nagyobb területen hóesést, főleg délen akár nagyobb mennyiség sem kizárt.