Milyen időt hoz a tél utolsó két hete?

Már csak alig két hét, és kezdetét veszi a meteorológiai tavasz. Nézzük, hogy mire számíthatunk a hosszútávú asztrológiai prognózisok alapján a tél hátralévő részében.

Csütörtökön is marad a csendes, párás, nyugodt időjárás. Hajnalban -5 fok köré hűl a levegő, és a korábbiaknál még több helyen képződik köd, ami már az ország nagy részén napközben is nehezen oszlik fel, így nagy területen egész nap szürke, borongós idő lesz, 0 fok körüli maximumokkal. A Dunántúl nyugati felén van esély kevés napsütésre, ahol 5-8 fok közé melegedhet a levegő.

Pénteken a nap első felében országszerte marad a szürke, párás idő, majd délutántól a Dunántúlon egy közeledő hidegfront hatására megélénkül a szél, elszórtan záporok, eleinte havaseső/ónoseső is kialakulhat. A Dunántúlon 4-8 fok között, az ettől keletre lévő tartósan párás részeken még 0 fok körül lesz a hőmérséklet.

Február 18-án, szombaton lesz holdfázis-váltás (félhold), és ezzel együtt már érezhető átalakulás kezdődik Közép-Európa időjárásában. Egyre inkább nyugatiasra fordul az áramlás, így az előzőekhez képest jóval változékonyabb időszak veszi kezdetét. A keleti megyékben még a hétvége első felében párás maradhat a levegő, majd az idő előrehaladtával egyre inkább ott is kitisztul a légkör és javul a levegő minősége. A hétvégén éjszakánként 0 fok körül, délutánonként  általában 4-8 fok között alakul a hőmérséklet. Főleg vasárnap a nap első felében hullhat elszórtan vegyes halmazállapotú csapadék.

Február  20-28-a között összességében mozgalmas, több alkalommal is csapadékra hajló, szeles időjárás valószínű. A hőmérsékletet a hullámzó tendencia jellemzi majd leginkább. Február 20-23-a között melegedésre van kilátás, különösen 22-én lehet jóval az átlagos feletti (tavaszias) a hőmérséklet, majd 23-24-e körül lehűlés, 26-a környékén újabb felmelegedés ( a hónap legvégén nagy bizonytalanság mellett ismét lehűlés) jöhet. Intenzívebb csapadékzónák 20-án, 22-én, illetve 25-én jöhetnek létre, amelyek térségünket is érinthetik részben. Különösen az időszak második felében nagyon éles hőmérsékleti kontraszt is kialakulhat Európa területén, így szélsőséges időjárásra is van esély.