Az előttünk álló héten már hamisítatlan tavasz lesz

A hűvösebb, csapadékos hétvége után hétfőtől gyors felmelegedés kezdődik. Beköszönt az igazi tavasz enyhe éjszakákkal és 20 fok közeli nappalokkal.

Hétfőn reggel és délelőtt az északkeleti-keleti megyékben még eshet az eső, majd fokozatosan ott is csökken a csapadék esélye. Az ország nagy részén kevés napsütésre, gyakran felhős égboltra, élénk, időnként erős nyugatias szélre számíthatunk. Ennek ellenére kellemesen meleg, 16-17 fok körüli hőmérsékletek várhatóak.

Kedden délutánra már 16-21 fok közé melegszik a levegő. A napsütést főleg délutántól zavarja majd egyre több felhő, és estétől már egy-egy zápor is kialakulhat.

Szerdán nedvesebb léghullámok érkeznek, emiatt több felhő lesz az égen, és elszórtan van esély kisebb esőkre, tavaszias záporokra, akár zivatarokra is. Inkább csak az északi, északnyugati megyékben eshet vissza néhány fokkal  a hőmérséklet, de még ott is 14-15 fok közelében, máshol inkább 16-21 fok között lehetnek a maximumok.

Csütörtökön és pénteken kicsit tovább fokozódhat a tavaszias meleg: éjszakánként 10 fok körüli, délutánonként 18-23 fok közötti, május elejét idéző hőmérsékletek valószínűek. Úgy tűnik, hogy csütörtökön és még pénteken a nap első felében is nagy valószínűséggel szárazabb levegő lesz felettünk, ezért sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk. Péntek délutántól – jelentősebb bizonytalanság mellett – ismét megnőhet a felhősebb, csapadékra hajló időjárás esélye.

Szombatra várhatóan egy hidegfront hoz néhány fokos lehűlést. 15 fok köré mérséklődhet a nappali felmelegedés, ami még mindig kicsit magasabb az ilyenkor szokásosnál. A hidegfronttal járó csapadék mennyisége egyelőre bizonytalan.