Igazi tavaszi idővel indul a 2017-es csillagászati tavasz

Március 20-án van a tavaszi nap-éj egyenlőség, vagyis a mai napon az északi és a déli féltekén is (megközelítőleg) egyenlő hosszúságú a nappal és az éjszaka. A Nap ilyenkor 90 fokos szögben az egyenlítő felett delel. Az északi féltekén a mai nappal kezdetét veszi a csillagászati tavasz, az éjszakák mostantól egészen a nyári napfordulóig egyre rövidebbek lesznek mint a nappalok. Asztrológiai értelemben a Nap most lép be a Kos jegybe, ami a tavasz szimbóluma.

A néphagyomány szerint a csillagászati tavasz kezdetével erős felmelegedés kezdődik. Innen ered a „Sándor, József, Benedek, zsákban hozza a meleget” mondás is. Valóban gyakori, hogy március második felében érkeznek meg az első igazán meleg napok, de ellenpéldát is bőven lehet találni, ami megcáfolja ezt a hiedelmet.  Ki ne emlékezne olyan évekre, amikor március végén még nyoma is alig volt a tavasznak?

Idén ugyanakkor szinte menetrend szerint érkezett  meg március 20-ára a gyors felmelegedés. Az elmúlt időszakhoz képest ma 5-7 fokkal melegebb levegő árasztotta el térségünket. Az előttünk álló héten kissé tovább emelkedik a hőmérséklet, így a hétvégi esők után valószínűleg hirtelen megindul a rügyfakadás és a fák virágzása.

Asztrológiai szempontból annak köszönhetjük a most kezdődő gyors felmelegedést, hogy a mai napon nemcsak a Nap lépett be a Kos jegybe, hanem pont ma van félhold is, vagyis a csökkenő Hold fázist vált. Ilyenkor megfigyelhető, hogy nagy területen átrendeződik a légköri helyzet, és megváltozik az időjárás jellege. A mostani Holdfázis-váltáshoz pedig olyan bolygóállások kapcsolódnak, amik az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket okozhatnak térségünkben.

A következő napok egyértelműen a felmelegedésről szólnak majd. Előreláthatólag pénteken lesz a legmelegebb, amikor az ország nagy részén 20 fok fölé, helyenként 23-24 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála. A hétvégén aztán egy hidegfront vet véget a szokatlan melegnek, így ekkor már egyre inkább a március végének megfelelő hőmérsékletek lehetnek jellemzőek.