Még ma és holnap is májusi időjárás lesz

Nagyjából másfél hónapot szaladt előre az időjárás, ami a hőmérsékleteket illeti. Az elmúlt napokban az ország nagy részén 20-22 fok körüli értékeket mutattak a hőmérők, ami az éghajlati adatok alapján itt Magyarországon májusban szokásos érték. Sőt, a déli országrészben az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei helyenként 25 fokot is mértek, ami már inkább a június elejét idézi.

Csütörtökön és pénteken is kitart a májusi meleg. Többnyire napos időjárás lesz időnként felhősödéssel. Ma a középső megyékben fordulhat elő elszórtan egy-egy tavaszias zápor, holnap pedig északkeleten van esély erre. Ma és holnap is általában 20-21 fok környékén alakul a hőmérséklet, de ma még délen, délkeleten ismét lehetnek 25 fok közeli értékek.

Péntek délután a szél fokozatosan északias irányúra fordul, és ezzel már hűvösebb levegő kezd áramlani fölénk, így a délután folyamán az északi, északnyugati megyékben elkezdhet kissé csökkenni a hőmérséklet.

Szombaton az élénk északias széllel tovább folytatódik a hűvös, száraz levegő beáramlása, ezért ekkor már a korábbiaknál 5-6 fokkal hidegebb lesz, vagyis 15 fok közelében lehetnek a maximumok. Ez már nagyjából megközelíti a március végének megfelelő értékeket. A napsütés mellett időnként gomolyfelhőkre számíthatunk, de csapadék nem valószínű, így kellemes, tavaszias idő várható.

Vasárnap már kevesebb napsütésben bízhatunk, gyakrabban borulhat be az ég, és elszórtan esőkre, záporokra is van esély, miközben megerősödik az északias szél. Tovább hűl a levegő, 11-12 fok körüli maximumokra van kilátás.

A jövő hét elejére az ország egy részén visszatérhetnek a gyenge éjszakai fagyok, de keddtől már ismét melegszik az idő.