Itt a holdfázis-váltás és vele együtt a kiadós csapadékot adó ciklon

Április 19-én a csökkenő Hold elérte a félhold állapotát, és kezdődik az utolsó negyed. Bár tudományosan nem igazolt, mégis megfigyelhető, hogy a Hold és Nap tömegvonzása nemcsak az óceánokra, hanem a légköri folyamatokra is hatással van. A Hold fázisváltásaikor jellemzően aktívabb a légkör és átalakul az időjárás jellege.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a Föld egész területén esik az eső vagy viharos az időjárás, de ilyenkor – megfelelő bolygóállások esetén – nagyobb eséllyel jönnek létre intenzívebb időjárási eseményeket okozó légköri képződmények.

A mostani fázisváltás is szépen kirajzolja ezt a folyamatot: az elmúlt 24 órában térségünkben kifejlődött és megerősödött egy erős ciklon, amely szokatlanul hideg, csapadékos időjárást okoz.  (Hasonló bolygóállások voltak egyébként a Hold fázisváltásaikor tavaly május közepén és július közepén is. Mindkét esetben rendkívül hideg és csapadékos, viharos időjárás alakult ki. Legközelebb október közepén lesz ismét hasonló helyzet.)

Mire számíthatunk a következő napokban?

Csütörtökön még felettünk lesz a légörvény, így főleg a nap első felében sokfelé kell újabb esőkre számítani. A Dunántúlon és a középső, valamint északi megyékben továbbra is van esély időszakosan havasesőre, havazásra. A hegyekben komolyabb hótakaró is kialakulhat. Délután észak felől már egyre kevesebb helyen várható csapadék. A szél gyakran erős, a Dunántúlon viharos lehet, a hőmérsékletek a telet idézik idézik: reggel +2, délután +5 fok körül alakulnak.

Pénteken távolodik tőlünk a ciklon, de mögötte nagy területen kell fagyokra (0,-3 fok) számítani. Délután már kisüt időnként a Nap, és 8-13 fok közötti hőmérséklet várható, ami még mindig hidegebb az ilyenkor szokásosnál.

Szombaton eleinte még lehetnek napos időszakok és 12-15 fok közé emelkedik a hőmérséklet, majd egy újabb hidegfront érkezik záporokkal, széllel, ami mögött vasárnapra ismét visszaesik néhány fokkal a hőmérséklet, azonban a mostanihoz hasonló erős lehűléstől már nem kell tartani. Ekkor 10-12 fokos maximumokra van kilátás. Éjszakánként ugyanakkor még mindig van esély fagyokra.

A jövő hét elejéig tehát nagy valószínűséggel marad az átlagosnál hidegebb időjárás.