Itt az újhold és az időjárás-változás

Április 26-án van újhold, vagyis ilyenkor a Hold a Nap és a Föld között helyezkedik el. Tudományosan ugyan nem igazolt, mégis megfigyelhető, hogy a Hold fázisváltásaikor (újhold, első negyed, telihold, utolsó negyed) aktívabbá válik a légkör és nagy területen megváltozik az időjárás jellege. Valószínűleg ugyanaz a mechanizmus okozza ezt a változást, mint ami az árapály jelenséget is előidézi. Vagyis ahogy a Hold és a Nap tömegvonzása a tengerek vízszintjét befolyásolja, ugyanúgy a légkörben lévő vízrészecskékre is hatást gyakorolhat. Újhold idején ez a jelenség sokkal erősebb, így ilyenkor különösen erős dagály figyelhető meg az óceánokon. Az is megfigyelhető, hogy újholdkor, illetve a többi holdfázis-váltás idején gyakran jönnek létre intenzívebb légköri képződmények is.

Jól kirajzolja ezt a folyamatot, hogy a mai nap folyamán tőlünk nyugatra erősödött meg egy hullámzó frontrendszer, amely nagy területen okoz rendkívül csapadékos időjárást. Ez a frontrendszer nagyon lassan halad kelet felé. Előtte meleg levegő található, mögötte pedig hideg levegő áramlik, így kettéosztja a kontinens időjárását.

Mire számíthatunk a következő napokban?

A következő 2 napban ez a hullámzó frontrendszer fokozatosan fölénk helyeződik, így a hideg és meleg levegő választóvonala pont a Kárpát-medence felett húzódik majd.  A Dunántúlon, annak is különösen a nyugati és északi felén hideg, borongós, csapadékos időjárás alakul ki 10 fok körüli maximumokkal, míg a középső és keleti megyékben még 20 fok körüli vagy a feletti értékeket is mérhetünk, mindeközben fokozatosan kelet felé terjed a csapadékzóna, így csütörtökön délutántól már a középső országrészben, pénteken pedig keleten is egyre többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar, miközben fokozatosan visszaesik a hőmérséklet.

Szombatra átvonul felettünk a hidegfront, így ekkor már az egész országban 14-15 fok körüli hőmérsékletekre, szeles, friss, tiszta időre számíthatunk felhőátvonulásokkal és záporokkal.