Jönnek a fagyosszentek – a hét közepén akár hidegrekord is dőlhet

A néphagyomány szerint Szervác, Pongrác és Bonifác (május 12., 13., 14.) a fagyosszentek, akik az éjszakai fagyokkal kárt okoznak a veteményesben és a fejlődő gyümölcsökben. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha nem is pontosan ezekben a napokban, de május közepén gyakran megfigyelhető, hogy néhány napra jelentős lehűlés következik be, ami akár éjszakai fagyokkal is járhat.

Idén pár nappal korábban érkeznek

A májusi lehűlés sajnos idén is bekövetkezik. Kedden ugyanis észak felől sarkvidéki eredetű léghullámok érkeznek térségünkbe, így kifejezetten kellemetlen, szeles, hűvös időjárásra kell számítani. Délután 10-15 fok között alakul  majd a hőmérséklet. A felhőátvonulásokat elszórtan záporok kísérik.

Szerdán hajnalban gyengül a szél, sokfelé kiderül az égbolt, így nagyon mélyre süllyedhet a hőmérséklet. Főleg az ország északi felén 0,-2 fok közötti értékeket is mérhetünk majd ( a május 10-ére vonatkozó napi hidegrekord Magyarországon -2 fok, ami akár meg is dőlhet), de az ország más részein is 5 fok alatti hőmérsékletekre van kilátás. Napközben már több órás napsütésre, azonban még mérsékelten meleg időre számíthatunk.

Csütörtökön a fagyzugos  északi völgyekben még előfordulhat 0 fok közeli hőmérséklet, de napközben már az ilyenkor szokásosnak megfelelő, 20 fok várható.

A hét második felében kellemesen enyhe időjárás valószínű gomolyfelhőkkel és elszórt záporokkal.