A holdfázis-váltás meghozta a lehűlést

Június 17-én a csökkenő Hold elérte a félhold állapotát, és ezzel kezdetét vette az utolsó negyed. Megfigyelhető, hogy a Hold fázisváltásaival párhuzamosan átalakul az időjárás jellege. Az elmúlt 24 órában egy markáns hidegfront vonult át Közép-Európa területén, és mögötte jelentősen visszaesett a hőmérséklet.

Milyen időjárást hoz a következő 7 napos holdfázis?

Az előttünk álló 7 napos holdfázis eleje mindenképpen a hűvös/mérsékelten meleg, szeles időjárás jegyében telik majd. Vasárnap már ugyan pár fokkal enyhébb levegő érkezik, de még mindig mérsékelt, 24-25 fok körüli lesz a nappali felmelegedés. Főleg a nap első felében lesz több felhő felettünk, amelyekből szórványosan fordulnak elő gyenge esők, záporok. Később csökken a felhőzet.

A hét elején már jelentősebb felmelegedés kezdődik: hétfőn és kedden visszatér a nyárias meleg sok napsütéssel. Eleinte 28, majd 30 fok körül alakul a hőmérséklet.

A hét közepén egy hidegfront érintheti térségünket szórványos záporokkal, de a hideg levegő nagy része előreláthatólag tőlünk északra marad, így ez a front már nem hoz a mostanihoz hasonló lehűlést.

A hét második felében aztán dél felől afrikai eredetű, forró levegő áraszthatja el Dél-, és Közép-Európát, így ízelítőt kaphatunk az igazi kánikulából.