Meddig tarthat a most kezdődő hosszú hőhullám?

Az már biztos, hogy a következő napokban megérkezik az előrejelzett hőség, és beköszönt a tartós, országos kánikula. A most kezdődő hőhullám pedig nagy valószínűséggel hosszabb lesz, mint a korábbiak. De a kérdés, hogy vajon meddig is tart majd?

Az első lehetőség a változásra

augusztus 4-e, péntek környékén jöhetne, amikor egy gyenge hidegfront érinthet bennünket, ugyanakkor úgy tűnik, hogy ez a front még gyenge lesz ahhoz, hogy megszüntesse a forróságot. Jelenleg nagyon alacsony, 25-30% az esély arra, hogy ez a hidegfront érezhető változást hoz.

Inkább csak annyit érzékelhetünk majd belőle, hogy átmenetileg erősebb lehet a gomolyfelhőképződés, és szórványosan előfordulhatnak frissítő zivatarok, miközben esetleg néhány fokkal mérséklődhet átmenetileg az amúgy is erős kánikula. A valószínűbb jövőkép tehát az, hogy a jövő hétvégén is marad a 30 fok feletti hőség.

Augusztus 7-e után már fokozatos átalakulás kezdődhet

Az augusztus 7-ei telihold után már nagyobb eséllyel elkezd átalakulni a légköri helyzet Közép-Európa felett. Az augusztus 7-11-e közötti időszakban már markánsabb hidegfrontok közelíthetik meg térségünket, és különösen az időszak második felében lassan, fokozatosan elkezdhet csökkenni hőmérséklet, miközben egyre nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki heves záporok, zivatarok.

Az, hogy pontosan mikor ér véget a hőhullám, illetve a lehűlés milyen mértékű lesz, a jövő hét közepe táján ennél is pontosabban körvonalazódik majd.