Még egy hetet kell várni az országos, jelentős felfrissülésre

Egyelőre továbbra is úgy tűnik, sőt egyre valószínűbb, hogy legkorábban egy hét múlva érkezhet jelentős, országos felfrissülés. Enyhe vigasz lehet a forróságot nehezen viselők számára, hogy a jövő héten már csak hőségre és nem forróságra számíthatunk, sőt az északnyugati-nyugati határ közelében élők a jövő hét első napjaiban akár kevéssel 30 fok alatti értékekben is bízhatnak, de az ország jelentős részén nem ez lesz jellemző.

Csütörtökön és pénteken

egyre enyhébb, általában 20-25 fok közötti hajnalokra és egyre forróbb délutánokra számíthatunk. Várhatóan pénteken tetőzik a hőhullám 36-41 fok közötti értékekkel.

Szombaton és vasárnap

egy árnyalattal enyhül a hőség, de ebből nem sokat érzékelünk majd, hiszen ígyis extrém magas 33-40 fok közötti maximumok valószínűek, amit csak helyi záporok, zivatarok enyhíthetnek rövid időre.

Jövő hétfőtől – szerdáig

Annyi változást tapasztalhatunk, hogy nyugatról kelet felé haladva lassan, fokozatosan elkezd mérséklődni a rendkívüli forróság. A nyugati-északnyugati megyékben már van esély 29-30 fok körüli értékekre, azonban az ország nagy részén még mindig a 30-36 fok közötti kánikula lesz jellemző. Ráadásul fokozódik a fülledtség is, erősebb lesz a gomolyfelhőképződés, amelyből egyre nagyobb eséllyel pattanhatnak ki heves zivatarok.

Jövő csütörtökön/pénteken

várhatóan országszerte felfrissülhet a levegő. A lehűlés mértékében még van bizonytalanság, de jó eséllyel országszerte 30 fok alá: a 24-29 fok közötti tartományba eshet vissza a hőmérséklet.