10 fokos lehűlést és sok esőt hoz a hétvégi hidegfront

Nyugat felől közeledik felénk az az erős hidegfront, amely vasárnapra mindenhol véget vet az elmúlt napok száraz, meleg időjárásának.

Szombaton még csak a Dunántúlt éri el a változást hozó front

Szombaton délelőtt még sokat süt a Nap, és ismét gyorsan emelkedik a hőmérséklet. A déli-kora délutáni órákra 30-35 fok közé melegszik fel a levegő, de a nyugati határ mentén már pár fokkal hűvösebb lehet ennél.

Szombat délután aztán a Dunántúlon nyugat felől egyre több felhő jelenik meg az égen, miközben a középső- és keleti területeken még hosszabb napos időszakokban bízhatunkEleinte csak helyenként, majd késő délutántól-estétől nyugat felől egyre többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, amely éjszaka fokozatosan terjed a Dunától keletre eső területekre. Többfelé kiadós mennyiségű eső hullhat.

Vásárnapra országszerte jelentősen felfrissül az idő

Vasárnap a front és a csapadéksáv tovább halad kelet felé. Eleinte a Dunántúlon és a középső országrészben, később egyre inkább a keleti megyékben várható eső, zápor, zivatar, több helyen jelentős mennyiségben. Erősen szeles, hűvös idő lesz 18-25 fok közötti maximumokkal. (A keleti-délkeleti határ mentén kezdetben még pár fokkal melegebb lehet a front érkezése előtt, majd később ott is gyorsan csökken a hőmérséklet.) A Dunántúlon ugyanakkor délután már felszakadozhat a zárt felhőtakaró.

A jövő héten fokozatos javulás kezdődik

Hétfőn nyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, azonban keleten eleinte még borongós, esőre hajló időjárás valószínű. Keddtől aztán egyre inkább a napsütés kerül túlsúlyba, és napról-napra emelkedik hőmérséklet. Eleinte 25, a hét közepétől 27, majd 29 fok körüli maximumokra van kilátás, de a hűvös éjszakák már jelzik, hogy közeledik az ősz.