A mostani hőség már könnyebben elviselhető lesz, mint a korábbiak

Ismét beköszönt az országos hőség, vagyis szinte országszerte 30 fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála. Idén nyáron ez már a 7. kánikulai periódus hazánkban. Az ilyen időszakok még az egészséges emberek számára is megterhelőek. A mostani ugyanakkor már szerencsére kisebb terhelést jelent a következők miatt:

Augusztus végén alacsonyabban jár a Nap

Az év ezen időszakában már jóval alacsonyabb a Napállás, vagyis alacsonyabban jár, így gyengébben is süt a Nap. Ez pedig azt jelenti, hogy kevesebb hőenergia tud a földfelszínre jutni, mint júniusban és júliusban.

Magyarország az északi szélesség 46-48. foka között terül el. Nálunk a nyári napforduló (június 21.) idején kb. 66 fokos magasságban delel a Nap.  Augusztus végén ugyanakkor már csak alig több, mint 50 fokkal emelkedik a horizont fölé a legnagyobb csillagunk. A nyár utolsó hetében tehát kb. április közepének megfelelő a napmagasság. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ilyenkor ne lehetne leégni, hiszen az UV sugárzás ezekben a napokban is magas, de már nem éri el a nagyon magas/extrém magas fokozatot.

Hosszabbak az éjszakák

Augusztus végén már több, mint két órával hosszabb az éjszaka,  mint június közepén, vagyis hozzávetőleg egy órával később kel, illetve egy órával korábban nyugszik a Nap. Emiatt hosszabb ideje van a légkörnek arra, hogy kihűljön a következő napkeltéig. Így az éjszák már kevésbé melegek, és felfrissülést tudnak hozni a forró nappalok után.

Ráadásul jó hír a hőség miatt szenvedőknek,

hogy a jövő hét elején egy hidegfront is érkezik, ami átmeneti, néhány fokos lehűlést és elszórt záporokat hozIgaz, utána ismét felmelegedésre van esély, de  a hidegfront mögött az éjszakák átmenetileg még frissebbek lehetnek, és úgy tűnik, hogy a mostaninál már mérsékeltebb lesz az újabb kánikula. Jövő héten pedig természetesen még alacsonyabban jár majd a Nap az égen, és kb. negyedórával hosszabbak lesznek az éjszakák is. Egyszóval egyre kisebb lesz az előttünk álló hőségnapok ereje.