Viharos széllel közeledik a hidegfront. Ma Németországban okozott károkat.

Erős ciklon érte el az elmúlt 24 órában Nyugat-Európát

Szerdán Németország északi részén, illetve a Benelux államokban sok helyen 100 km/h sebességet meghaladó orkán erejű széllökéseket mértek, ehhez pedig kiadós esők is társultak.

A Sebastian névre keresztelt orkán erejű szelet okozó ciklon fokozatosan kelet felé helyeződik, azonban középpontja tőlünk jóval északabbra, Skandinávia vonalában halad.

Ennek a ciklonnak a hidegfrontja éri el térségünket csütörtökön az esti órákban

Nálunk ugyan nem kell a Nyugat-Európában tapasztalt szélviharokra készülni, de viharos erősségű széllökések Magyarország területén is előfordulnak.

A front előtt csütörtökön országszerte erős, sőt a Dunántúlon viharos (50-75 km/h) délnyugati széllel száraz, meleg levegő érkezik fölénk. Az erősen szeles, napos időben 24-29 fok közötti nyárias magasságokba emelkedik a hőmérséklet.

Az esti órákban aztán északnyugat felől megérkezik a hidegfront. Megerősödik, többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. Főleg a Dunántúl északi részén van esély akár károkozó erősségű széllökésekre is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre első, illetve másodfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erejű szél miatt.

Kép forrása: merkur.de