A hét legvégéig tart a hőmérsékleti hullámvasút. Utána hűvösebb napok jönnek

A mostani hétre jellemző, 1-2 naponta erősen hullámzó hőmérsékletű időjárás a hét legvégéig tart. Addig viszont még egy lehűlésre, majd felmelegedésre, aztán újabb lehűlésre van kilátás. Ezt követően nem valószínű újabb hirtelen felmelegedés.

Csütörtök éjszaka átvonul felettünk a soron következő hidegfront

A front útját erős, főleg a Dunántúlon viharos északnyugat szél kíséri. A Dunántúlon több helyen, a középső és a keleti megyékben csak néhol fordulnak elő esők, záporok. Főleg keleten nagy területen teljesen száraz maradhat az idő, míg a nyugati határ közelében akár kiadósabb csapadékra is van esély. Hajnalban 10-15 fokig csökken a hőmérséklet.

Péntekre 6-8 fokkal hidegebb levegő érkezik

A front mögött pénteken a mainál jóval frissebb, mérsékelten meleg időre van kilátás 16-23 fok közötti maximumokkal. Fokozatosan csökken a felhőzet. A felhőátvonulások mellett az ország nagy részén már több órára kisüt a Nap, de a Dunántúl nyugati felén délutánig borult maradhat az ég, és eleinte itt még előfordulhat csapadék is.

Szombaton még egy hirtelen, jelentős felmelegedés

Szombaton dél felől ismét melegebb léghullámok érkeznek fölénk, de ezek leginkább a keleti, illetve a középső megyéket érinthetik, ahol 25-30 fok közé emelkedhet a hőmérséklet, és estig többnyire száraz maradhat az idő. A Dunántúl nyugati felét ugyanakkor máris elérheti a következő hidegfront, így ott már szombaton is hűvösebb, felhős, csapadékra hajló időjárás lehet.

Vasárnaptól fokozatos lehűlés, de ez most tartósabb lesz

Nagy valószínűséggel vasárnap átvonul felettünk a hidegfront. Nyugatról kelet felé haladva fokozatosan visszaesik a hőmérséklet, és többfelé kell esőkre, záporokra, helyenként zivatarra is számítani. Ez a front már nagyobb területen okozhat kiadós csapadékot. A Dunántúlon 18, a középső megyékben 20, keleten még 25 fok körül alakulhat a hőmérséklet.

A jövő hét első felében tovább csökken a hőmérséklet. Mérsékelten meleg, majd hűvös, őszies időre van kilátás. Átmeneti csapadékszünet után kedd környékén újból nedvesebb légtömegek érkezhetnek fölénk. A borongós, csapadékos területeken ekkor napközben is 15 fok körüli vagy kevéssel az alatti hidegre van kilátás. Ezt követően gyors, jelentős felmelegedés napokig nem valószínű.