Erős hidegfrontot hoz a mostani telihold

Telihold és időjárás

Az asztrológia szerint a Hold fázisváltásai során – különösen újhold és telihold idején – nagy területen megváltozik az időjárás jellege. Ilyenkor nagyobb eséllyel alakulhatnak ki intenzívebb időjárási frontok. A legutóbbi két holdtölte alkalmával is érezhető volt ez térségünkben (augusztus 7-e körül egy markáns hidegfront hozott lehűlést a kánikula után, míg szeptember 7-én egy hullámzó frontrendszer érkezett fölénk lehűléssel és csapadékkal).

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy telihold idején a Föld egész területét jelentős időjárási frontok hálózzák be, csupán azokat a földrajzi térségeket, amelyeket a változást előidéző bolygóhatások érintik.

Mit várható a mostani telihold idején?

Október 5-én, csütörtök este lesz Holdtölte, ezzel párhuzamosan pedig észak-északnyugat felől egy hidegfront vonul át Közép-Európán, ami mögött a következő 24 órában Európa középső-, majd déli területein is visszaesik a hőmérséklet. A dél felé áramló hideg légtömeg a Balkán térségében hoz majd létre intenzívebb csapadékzónákat, így főleg ott hullhat jelentős csapadék.

Magyarországon csütörtökön az esti órákban északnyugat felől fokozatosan beborul az ég, és este, illetve éjszaka szórványosan fordulnak elő esők, záporok, miközben megerősödik, sőt az északi megyékben viharossá is fokozódhat az északnyugati szél. Az ország nagy részén jelentős esőt valószínűleg nem okoz a front. (Kis eséllyel a délnyugati határ közelében hullhat nagyobb mennyiség.)

Pénteken eleinte még sok felhő lesz felettünk, majd északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, és a felhőátvonulások mellett már néhány órára kisüthet a Nap. Délen-délnyugaton maradhat legtovább borult az ég, és itt még eleinte előfordulhat eső. Az ország többi részén az átvonuló felhőkből már csak elvétve van esély egy-egy záporra. Szeles, hűvös idő lesz: 11-16 fok közé mérséklődik a nappali felmelegedés.