Újra beköszönt a vénasszonyok nyara

Egyre valószínűbb, hogy az előttünk egy hétben ismét beköszönt a vénasszonyok nyara, vagyis huzamosabb ideig csendes, napos, kellemesen enyhe időre számíthatunk majd. Addig azonban még átvonul felettünk egy gyenge hidegfront.

Csütörtökön

az ország északkeleti harmadán boríthatja több felhő az eget, és ezeken a tájakon fordulhat elő egy-egy gyenge zápor. Délnyugat felé haladva azonban egyre hosszabb napos időszakokra számíthatunk, és minimális a csapadék esélye. Az élénk nyugatias széllel 19-23 fok közé melegszik a levegő.

Pénteken

egy tőlünk északra elhaladó hidegfront miatt erős északnyugati széllel néhány fokkal hűvösebb levegő áramlik fölénk, de a napsütést csak időnként zavarják átvonuló felhők. Ezekből a felhőkből inkább csak az északi-északkeleti megyékben alakulhat ki egy-egy gyenge zápor. Komoly lehűlést nem hoz a front, még így is kellemes, 18 fok körüli maximumokra van kilátás.

Szombattól – a jövő hét közepéig

fokozatosan megnyugszik felettünk a légkör. Többnyire napos, száraz, igazi vénasszonyok nyara várható. A párás, kicsit csípős (6-8 fok körüli) hajnalok után délutánonként kezdetben 18-19, majd 20-22 fok körüli kellemes hőmérsékletek valószínűek. Sőt, a déli országrészben a jövő hét elején akár 24-25 fok közeli értékek sem kizártak.

A jövő hét első felében ugyanakkor a nyugodt, csendes időben elszórtan lehetnek majd olyan területek az országban, ahol az éjszaka képződő pára és köd csak nehezen oszlik fel, így ezeken a tájakon tartósan párás, felhős és hűvösebb maradhat az idő.

Legkorábban október 19-e után jöhet jelentősebb változás

Úgy tűnik, hogy a tartósan eseménytelen, frontmentes időjárás legalább október 19-ig kitarthat. Ekkor lesz újhold, ami után lassanként már elkezdhet átrendeződni a légköri helyzet.