Szélsőséges, viharos időjárást hoz a most kezdődő holdfázis

Holdfázis-váltás és időjárás

Október 27-én a növekvő Hold elérte a félhold állapotát, és kezdetét vette az első negyed. Az asztrometeorológia szerint a Hold fázisváltásai során nagy területen átalakul az időjárás jellege. Ilyenkor nagyobb eséllyel jöhetnek létre intenzívebb légköri képződmények.

Hidegfront vonult át felettünk

A mostani holdfázis-váltás is szépen kirajzolja ezt a jelenséget. Október 27-én, pénteken egy hidegfront vonult át felettünk erős széllel, többfelé esőkkel, záporokkal. A front mögött a következő 24 órában az itt lévőnél több fokkal hidegebb levegő árasztja el térségünket, így szombaton szeles, hűvös időjárásra számíthatunk gyakori felhősödéssel, elszórt záporokkal. Délután 12 fok körüli hőmérséklet várható.

Milyen időjárást hoz a mostani első negyed?

A pénteki hidegfront még csak egy kis ízelítő volt abból, ami ezután vár ránk. Vasárnap egy újabb, a mostaninál még markánsabb hidegfront robog majd át Közép-Európa területén. Ez a front kiadós esőkkel, heves záporokkal és erősen viharos széllel érkezik majd. Helyenként akár 100 km/órát meghaladó, károkozó széllökések is előfordulhatnak vasárnap, miközben északról dél felé haladva fokozatosan visszaesik a hőmérséklet. A front előtt a déli-délnyugati megyékben még 15 fok körüli értékek is lehetnek.

Ezt követően a jövő hét első felében fokozatosan nyugalomba jut a térségünket elárasztó hideg légtömeg. Mérséklődik a szél, de cserébe többfelé megjelennek az éjszakai fagyok, és napközben is csupán 10 fok körüli novemberi hideg valószínű.

A következő hidegfront előreláthatólag november 2-3-a környékén éri el térségünket, azonban előtte átmenetileg pár fokos enyhülésre van esély.