A viharos vasárnap után lassan nyugszik meg az időjárás

Vasárnap erősen viharos széllel markáns, gyors mozgású hidegfront vonul át felettünk, ami után a jövő hét elején fokozatosan gyengül a légmozgás, de még a hétfői nap is szelesnek ígérkezik.

Vasárnap szélsőségesen viharos idő

Vasárnap a hajnali-reggeli órákban észak felől beborul az ég, és egyre többfelé várható kiadós eső, heves zápor, akár zivatar is. Az északnyugatira forduló szél nagy területen fokozódik viharossá. Főleg az északi, északnyugati – és középső megyékben van esély orkán erejű, károkozó széllökésekre. A délutáni órákban a front mögött észak felől már elkezd felszakadozni a zárt felhőzet, és a viharos szélben már csak futó záporokra van esély. A maximum hőmérsékletek általában 9-14 fok között alakulnak, de a front érkezése előtt a délnyugati országrészben még 15-18 fok közé emelkedhet a hőmérséklet. Délutántól már ott is gyors lehűlés kezdődik.

Hétfőn fokozatosan gyengül a szél

Hétfőn a front mögött ugyan fokozatosan gyengül az extrém viharos szél, de még így is szeles, kellemetlenül hűvös időjárás várható 10 fok körüli maximumokkal. A napsütést már csak időnként zavarják felhők, amiből néhol fordulhat elő egy-egy zápor,  a hegyekben hózápor.

Kedden tovább csillapodik a légmozgás, megjelennek a fagyok

Kedden lassanként nyugalomba jut a felettünk lévő hideg légtömeg, így hajnalra többfelé süllyedhet 0,-3 fok közé a hőmérséklet, de az ország többi részén is a 0 fok közeli értékek lehetnek jellemzőek, és napközben is csupán 9 fok köré melegszik a levegő. A szél már csak időnként élénkül meg. A napos időt délutántól felhősödés követi, és estétől  szórványosan fordulhat elő kisebb eső.

A hét közepén még hűvösebb, majd enyhülő időjárás

Szerdán viszonylag eseménytelenebb, csendesebb, változóan felhő időjárás valószínű, majd csütörtök-péntek környékén már érint bennünket egy újabb, ezúttal gyenge hidegfront, ami előtt enyhébb levegő áramlik fölénk. Ez a hidegfront előreláthatólag már nem hoz jelentős lehűlést. A hét második felében az átlagosnál kissé enyhébb időjárásra van esély 10-15 fok közötti hőmérséklettel.