A jövő hét már hidegebb időjárást hoz

A hétvégén továbbra is többnyire felhős, de kissé enyhe idő várható, majd a jövő hét elején már több fokkal hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk. A lehűléssel érkező csapadék mennyiségégében és halmazállapotában ugyanakkor még mindig van bizonytalanság.

Szombaton

főleg a hajnali-reggeli órákban van esély szórványosan gyenge esőkre, záporokra, majd napközben északnyugat felől időnként már felszakadozhat a zárt felhőzet, és néhány órára kisüthet a Nap.  Az esti órákban aztán újabb felhősödés kezdődik. Az élénk nyugati-északnyugati széllel 9-14 fok közé emelkedik a hőmérséklet, ami magasabb az ilyenkor szokásosnál.

Vasárnap

egy közeledő hidegfront előtt még enyhe levegő áramlik fölénk: reggel 4-9, délután 9-15 fok valószínű, de fokozatosan beborul az ég, és várhatóan az esti-éjszakai órákban északnyugatira forduló széllel, esőkkel, záporokkal átvonul felettünk a hidegfront.

A jövő hét első felében már hideg, szeles időjárás várható

A hétfőn hajnalban érkező hidegfront hatására Magyarországtól  délre egy ciklon alakul ki, aminek pontos elhelyezkedése még mindig bizonytalan. Jelenleg az a valószínűbb, hogy a felhő-és csapadékzóna inkább csak déli-délkeleti, illetve keleti országrészt érintheti, így a jövő hét első napjaiban ezeken a területeken van nagyobb esély esőre, záporokra, míg az ország északi és nyugati felén inkább a száraz, változóan felhős időjárás lehet jellemző. Az viszont biztos, hogy a hidegfront mögött a jövő hét első felében erős északias szélre, és hűvös, igazi novemberi időre számíthatunk 5-10 fok közötti maximumokkal.

Ha a ciklon kissé északabbra húzódik, akkor országszerte van esély akár jelentősebb csapadékra is, ami a Dunántúl magasabban fekvő vidékein, valamint az Északi-középhegységben már havaseső/hó formájában hullhat. Ez a következő napokban pontosabban látszik majd.