Néhány fokos lehűlést hoz a most kezdődő újhold fázis, de nem sokáig

November 18-án van újhold, és kezdetét veszi az újhold fázis, ami november 26-áig tart majd. Ezzel egyidejűleg ismét átalakul időjárásunk jellege. A következő 24 órában a magasban észak-északnyugat felől hidegebb légtömegek árasztják el Közép-Európát. Ennek hatására a talaj közelében is néhány fokkal hűvösebb, frissebb, kissé szeles időjárásra van kilátás a következő napokban.

Mire számíthatunk az előttünk álló 7 napban?

Vasárnaptól-keddig

alapvetően kora télies hangulatú időjárásra van kilátás élénk, időnként erős széllel. Éjszakánként 0, délutánonként 6-7 fok körüli hőmérséklet valószínű. A gyakori felhősödés mellett csak néhány órás napsütésben bízhatunk, és több alkalommal is van esély szórványos záporokra, kisebb esőkre, a hegyekben hózáporokra. Kedden egy melegfront érkezik, amiből az északi-északkeleti megyékben átmenetileg síkvidéken is van esély havasesőre, de jelentős csapadék előreláthatólag nem hullik majd.

Szerdától melegebb időszak veszi kezdetét

A kedden érkező melegfront mögött szerdától délnyugat felől egyre meleg légtömegek érkeznek fölénk. A hét második felében főleg a Dunántúlon és a középső-, valamint déli országrészben 10 fok körüli, sőt helyenként akár 15 fok közeli hőmérsékletekre is van esély, miközben hosszabb napos időszakok is várhatóak. A magasban érkező melegedés miatt azonban sajnos megnő a a pára-és ködképződés valószínűsége is, így lehetnek olyan vidékei az országnak, ahol egész nap borús, párás hűvös marad a levegő. Jelenleg az északkeleti megyékben van erre nagyobb esély.