A rekord meleg után 10 fokos lehűlés – még nincs vége a változékony időszaknak

Keddre az ország nagy részén 10-18 fok közé emelkedett a hőmérséklet. A rekord közeli értékek a Dunántúl déli felén voltak, ahol még hajnalban sem süllyedt 10 fok alá a hőmérő higanyszála. Szerdára ehhez képest 10 fokkal hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, de  a hét második felében ismét enyhülés várható.

Szerdán már az átlagoshoz közeli, decemberi idő lesz

Kedd éjszaka és szerda hajnalban a nyugat felől érkező hidegfront hatására sokfelé kell esőre számítani, amit a hegyekben és északnyugaton havaseső, havazás válthat fel. Szerdán napközben aztán a csapadékzóna fokozatosan kelet felé húzódik vissza, a Dunántúlon már felszakadozhat a felhőzet. Az élénk északnyugati széllel 5 fok köré esik vissza a hőmérséklet, ami már majdnem megfelel az ilyenkor szokásosnak.

Csütörtökön és pénteken ismét enyhülés és sok csapadék is várható

Csütörtökön délies áramlással újból kissé enyhébb, de nedvesebb levegő áramlik fölénk. Több alkalommal is számíthatunk esőre, záporokra. Sokfelé kiadós mennyiségű csapadék hullhat. Az enyhülés már nem lesz olyan mértékű, mint a hét eleji, de így is az átlagosnál melegebb, 5-10 fok közötti maximumok lesznek jellemzőek. Sőt a déli országrészben akár néhány fokkal magasabb értékek is előfordulhatnak.

Hétvégétől fokozatos lehűlés

A hétvégén előreláthatólag fokozatos lehűlés veszi kezdetét. Eleinte még van esély vegyes halmazállapotú csapadékra, aztán egyre inkább szárazabbra, nyugodtabbra fordulhat időjárásunk. A jövő héten már csendes, eseménytelen decemberi napokra van kilátás fagyos éjszakákkal és +3 fok körüli nappalokkal.