Milyenek idén a fehér karácsony esélyei?

Bár sokan vágyunk képeslapokba illő fehér, havas karácsonyra, Magyarországon a síkvidéki területeken statisztikailag jóval kisebb (20-30% körüli) a fehér, mint a nem fehér karácsony esélye. Az idei évben azonban az ünnepek előtt 10 nappal ennél végre kedvezőbbek az esélyek, így mostantól érdemes lesz figyelni a friss prognózisokat.

Mire számíthatunk a következő 10 napban?

A hőmérsékletek egyre ideálisabbak lesznek ahhoz, hogy hó hulljon

Az elmúlt időszak mozgalmas, viharos és több alkalommal is extrém enyhe időjárása után hétvégétől átalakulás kezdődik. Észak felől hideg léghullámok árasztják el térségünket, így a jövő hét már kiegyensúlyozottabb, téliesen hideg időjárást tartogat. Rendkívüli hidegre ugyan nincs kilátás, de a december végének megfelelő hőmérsékletek lehetnek jellemzőek, ami már önmagában jó kiindulási pont a szilárd halmazállapotú csapadékhoz.

A december 18-ai újhold után ismét növekszik a csapadék esélye

December 18-án hétfőn kezdődik az újhold fázis, amikor olyan bolygóállásokra számíthatunk, ami Közép-Európa térségében kedvez a csapadékos tendenciának. Ezt már a meteorológiai modellek is támogatják. A december 18-24-e közötti periódusban időnként nedves léghullámok érhetik el térségünket, és jelenleg úgy tűnik, hogy a lehulló csapadék nagyobb eséllyel hó formájában hullhat.

Mennyi a havas karácsony esélye?

Ez természetesen még nem biztos, hiszen a fölénk érkező csapadékzónákkal a magasban átmenetileg melegebb levegő is érkezhet, ami az ország egy részén ónosesőt, havasesőt, esőt is eredményezhet. A havas karácsonyt váróknak azonban idén mégis van okuk bizakodni, hiszen az előző évekkel ellentétben az ünnepek előtt olyan időjárási helyzet alakulhat ki, amikor kedvezőbbek a havazás esélyei. Jelenleg 55-60% a fehér karácsony esélye.

A következő 10 napban, érdemes lesz nyomon követni  a frissülő előrejelzéseket, amelyek már egyre pontosabb jövőképet adnak az idei karácsony előtti, illetve karácsonyi időjárásról.