Északkeleten és a hegyekben van leginkább esély fehér karácsonyra

Északkeleten jelenleg 60-70% a fehér karácsony esélye

Az északkeleti megyékben, valamint az Északi-középhegység térségében élők bízhatnak a leginkább abban, hogy fehér lesz a karácsonyuk, de síkvidéken még itt sem teljesen biztos a havas szenteste. A magasabb, északi hegycsúcsainkat jelenleg is összefüggő hótakaró borítja. Ez a hó karácsonyig már nem olvad el. Emellett pedig a hét második felében több alkalommal is várható kisebb csapadék, ami ezeken a területeken nagyobb valószínűséggel hó formájában hullhat, így a most még szürke vidékeken is fehérbe öltözhet a táj. A lehulló hó mennyisége azonban előreláthatólag  nem lesz jelentős.

Az ország többi részén jóval kisebb a fehér ünnep esélye

Az ünnepek előtt érkező kisebb csapadék az ország nagyobbik, délnyugati kétharmadán inkább vegyes halmazállapotúnak ígérkezik, tehát gyenge havazás, havaseső, illetve eső is valószínű. Jelenleg azonban még bizonytalan, hogy melyik halmazállapot lesz túlsúlyban. Síkvidéken összefüggő hótakaró kialakulására ezeken a tájakon nagyon kicsi az esély, de az ünnepek előtt átmenetileg az ország több pontján is télies hangulatot varázsolhatnak a hózáporok, hószállingózások és kisebb hóesések.

Az ünnepek alatt már enyhülés kezdődhet

December 25-étől már enyhülés jelei körvonalazódnak, így az esetlegesen fehérré vált északkeleti tájakon is olvadás kezdődhet. A magasban érkező melegebb léghullámok hatására azonban különösen északkeleten erősödhet a ködhajlam, ami a talaj közelében néhány napig útját állhatja a jelentős enyhülésnek, így a karácsony előtt kialakuló hólepel/hótakaró még néhány napig megmaradhat.

Mindehhez azonban előbb még le kell esnie a hónak. A következő napokban egyre pontosabban körvonalazódik majd ennek valószínűsége.