Melegrekordok dőltek – csak nagyon lassú, fokozatos lehűlést hoz a jövő hét

A mérések kezdete óta január 6-án ilyen meleg még nem volt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján szombaton délután a Dunántúlon többfelé +16 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, és ezzel megdőlt a január 6-ai melegrekord. A legmagasabb, 17,4 fokos hőmérsékletet a dél-dunántúli Babócsán mérték.

Vasárnap délen továbbra is rekord közeli hőmérsékletek lehetnek

Vasárnap az ország északi harmadán már nagyobb területen maradhat párás, felhős az idő, és ezeken a tájakon „csak” 5-10 fok között alakul a hőmérséklet, ami így is jóval magasabb az ilyenkor szokásosnál. Ezzel szemben az ország déli-délnyugati felén az időnként megnövekvő felhőzet mellett továbbra is több órás napsütésben bízhatunk, miközben 11-16 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A jövő héten csak lassanként fordul kissé hűvösebbre az idő

Hétfőn és kedden a fagymentes éjszakák után még mindig +10 fok körül tetőznek a maximumok. Gyakran felhős égre, több helyen párás levegőre számíthatunk, azonban számottevő csapadék még nem várható.

A hét közepén továbbra is fagymentesek maradnak az éjszakák, de egy árnyalattal tovább, +5,+10 fok közé mérséklődik nappali felmelegedés, és ekkor már elszórtan előfordulhat kisebb eső, zápor.

A jövő hétvégén kissé tovább hűl a levegő: az ország egy részére visszatérhetnek a gyengébb éjszakai fagyok, délutánonként pedig +5 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd, ami még mindig enyhébb a januárban szokásosnál. Egyelőre úgy tűnik, hogy a jövő hétvége inkább száraz időjárást hoz, jelentős csapadékra minimális az esély.