A hét második felében lassan, de biztosan egyre hidegebb lesz

A január 31-ei holdtölte után átalakulás kezdődik időjárásunkban. Nyugat felől egy frontrendszer közelíti meg térségünket, amely előtt még enyhe, mögötte egyre hidegebb levegő áramlik fölénk. Úgy tűnik, hogy lelassul felettünk a frontrendszer, így pénteken még csak a Dunántúlon, majd szombaton délkelet felé haladva már egyre nagyobb területen érezteti hatását a hideg levegő.

Csütörtökön közeledik felénk a hidegfront

Csütörtökön az élénk, időnként erős délies széllel még 6-13 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Főleg az ország déli-délnyugati kétharmadán számíthatunk néhány órás napsütésre, aztán észak-északnyugat felől egyre inkább beborul az ég, és az északi-északnyugati megyékben egyre többfelé ered el az eső, amit az éjszakai óráktól a hegyekben havaseső, hó válthat fel.

Pénteken egyre többfelé csapadék

Pénteken eleinte még mindig csak a nyugati- és északi megyékben, délutántól már egyre többfelé várható eső, amit nyugaton-északnyugaton havaseső, havazás követhet. Az északnyugati megyékben már csak +1,+3, a középső országrészben +4,+7, délen-délkeleten még mindig +8,+11 fok lehet.

Szombaton tovább terjeszkedik a hideg levegő

Szombaton – különösen a nap első felében – még mindig többfelé valószínű csapadék, de ez már egyre inkább havaseső, hó formájában hullhat, legkésőbb a délkeleti megyékben. Lassanként kiegyenlítődhet a hőmérsékleti különbség: +1,+7 fok közötti értékeket mérhetünk majd.

Vasárnaptól tovább csökken a hőmérséklet

Vasárnaptól kezdve napról-napra egyre hidegebb levegő áramlik fölénk: visszatérnek és egyre erősebbek lesznek az éjszakai fagyok, délutánonként pedig kezdetben +4, a jövő hét közepén már csak 0 fok körüli hőmérsékletre van kilátás. A hét legelején várható csapadék mennyisége egyelőre bizonytalan, majd kedd-szerda környékén már növekszik a havazás esélye.