Még tartogathat meglepetéseket a tél – erre számíthatunk februárban

Az asztrológiai prognózisok szerint jó esély van arra, hogy az átlagosnál enyhébb december és január után a február már összességében az átlagosnak megfelelő, vagy annál hidegebb időjárású legyen. Részletek az alábbiakban.

Február 2-5: fokozatos lehűlés

Február első napjaiban észak felől fokozatosan teret hódítanak a hideg légtömegek. Eleinte csak a nyugati-északnyugati megyékben, majd a hét legvégétől országszerte visszaesik a hőmérséklet. Szombaton az esőt már nagyobb területen havaseső, havazás válthatja fel, majd szárazabbra fordul az idő, egyre erősebb éjszakai fagyokkal.

Február 6-12: sarkvidéki eredetű hideg levegő érkezhet

A február 7-ei holdfázis-váltás környékén nedvesebb légtömegek érinthetik Közép-Európát, így többfelé van esély havazásra, havasesőre. Ezt követően további lehűlésre, szárazabb, hideg télies időre van kilátás. Éjszakánként -5,-12 fok között, és napközben is csupán 0 fok körül vagy kevéssel az alatt alakulhat a hőmérséklet, amit ezen a télen még nem sokszor tapasztalhattunk.

A hónap közepén többfelé lehet csapadék

A február 15-ei újhold környékén létrejöhet egy erősebb ciklon, ami kiadósabb csapadékot okozhat. Ennek pályája egyelőre még bizonytalan, de ha elér bennünket, akár jelentősebb mennyiségű hó is hullhat belőle az ország egy részén. A halmazállapot azonban ilyen időtávban nem prognosztizálható nagy biztonsággal. Ami a hőmérsékleteket illeti: február közepén kissé enyhülhet átmenetileg az idő, de a 15-22-e közötti időszakra még mindig összességében a hideg, télies hőmérsékletekre utaló jelzések vannak túlsúlyban.

Február 23-28: átmeneti felmelegedés, majd lehűlés

a hónap legvégén egy átmeneti felmelegedés után még egyszer hideg légtömegek áraszthatják el térségünket, és 23-24 körül újból van esély csapadékra, aminek halmazállapota még bizonytalan.