A hold fázisváltásával a csapadék is megérkezett – újabb eső, havaseső, havazás jön

Február 7-én kezdődik az utolsó negyed

Február 7-én a csökkenő Hold eléri a félhold állapotát, ezzel pedig kezdődik az utolsó negyed. Megfigyelhető, hogy a  Hold fázisváltásai során megváltozik az időjárás. Ilyenkor – kedvező bolygóállások esetén – nagyobb eséllyel jöhetnek létre intenzívebb légköri képződmények, ahogy ezt most is tapasztalhatjuk.

Ma hajnalban egy mediterrán ciklon érte el térségünket, ami a következő 24 órában nedves, ma enyhe, holnap ismét hidegebb levegőt szállít Közép-Európába.

Szerdán éjszaka és csütörtökön további csapadék érkezik

Átmeneti szünet után az esti-éjszakai óráktól dél-délnyugat felől újból egyre többfelé várható csapadék. A nyugati-északnyugati határvidéken havazás, havaseső, ónoseső, ettől keletebbre inkább eső várható. A hajnali óráktól kezdve aztán a Dunántúlon egyre nagyobb területen lehet jellemző a hó, de napközben nyugat felől már fokozatosan gyengül, megszűnik a csapadék. Csütörtök délután egyre inkább a középső, majd keleti megyékben számíthatunk esőre, havasesőre. Főleg a nyugati határhoz közel eső területeken tovább gyarapodhat a hótakaró. Csütörtökön hajnalban -1,+5, délután +1,+6 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Milyen időjárás várható a következő 7 napban?

Úgy tűnik, hogy az előttünk álló 7 napos időszakban – a korábbi várakozásoknál magasabban, de – nagyjából az átlagosnak megfelelő februári értékek közelében alakulnak a hőmérsékletekÉjszakánként általában -2,-4, délutánonként pedig +4,+5 fok körüli hőmérséklet valószínű. Pénteken és szombaton keleten-északkeleten még lehet kisebb havazás, majd többnyire száraz, változóan felhős időjárásra van kilátás.

Február 14-15-e környékén, újhold előtt jöhet létre ismét egy ciklon, ami nedves levegőt szállíthat fölénk, így ekkor növekszik a csapadék esélye, de ennek halmazállapota most még bizonytalan.