Itt az újhold és vele együtt a kiadós csapadék és a markáns lehűlés

Újhold és időjárás

Március 17-én, szombaton van újhold. Tudományosan ugyan nem igazolt, mégis megfigyelhető, hogy a Nap és a Hold tömegvonzása nemcsak az óceánokra, hanem a légkörre is hatást gyakorol. A Hold fázisváltásaikor jellemzően aktívabb a légkör, és nagy területen átalakul az időjárás jellege.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a Föld egész területén esik az eső vagy viharos az időjárás, de ilyenkor – megfelelő bolygóállások esetén – nagyobb eséllyel jönnek létre intenzívebb légköri képződmények. Újhold idején pedig ez a hatás jóval erősebb, ahogy ilyenkor az óceánokon is erősebb dagály figyelhető meg.

Jól szemlélteti ezt a folyamatot az elmúlt 24 óra időjárása

Tőlünk délre egy ciklon alakult ki, amely a mai nap folyamán tovább erősödik, és jelentős csapadékkal áztatja a földeket. Ezzel párhuzamosan észak felől rendkívül hideg, sarkvidéki eredetű léghullámok zúdulnak Európa jelentős részére, így az esőt havazás váltja, a viharos szél pedig komoly hófúvásokat okozhat.

Mire számíthatunk a következő 7 napban?

Az előttünk álló újhold fázis, vagyis a következő hét nap, a tél jegyében telik. Vasárnapra az ország jelentős részén összefüggő hótakaró alakulhat ki, ami csak lassan olvad majd, hiszen tartósan hideg időjárás valószínű. A jövő hét végéig fagyos éjszakákra, sőt a hét első felében az ország egy részén még napközben is kevéssel 0 fok alatti hőmérsékletekre számíthatunk.  A hét közepéig az ország déli-délkeleti felén újabb havazások, hószállingózások, kisebb havasesők alakulhatnak ki, később aztán csökken a csapadékhajlam.

Lassú, fokozatos enyhülés a jövő hét második felében kezdődik, azonban péntekig egyértelműen a telet idézi majd időjárásunk.