Csak lassan melegszik az idő: hétvégén 5-10 fok közötti kora tavasz várható

Egyelőre csak lassan, fokozatosan melegszik az idő. A hétvégén az éjszakai fagyok még mindig a télre emlékeztetnek majd, és a délutáni hőmérsékletek is inkább a március első napjait idézik.

Szombaton

a napos időszakokat egyre több felhő zavarja, de csak elvétve alakulhat ki kisebb eső vagy zápor. A fagyos (0,-7 fok) hajnal után délutánra is csupán 5-10 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap

a néhány órás napsütés mellett továbbra is a felhős időszakok lesznek túlsúlyban, azonban számottevő csapadék nem valószínű. Hajnalban 0,-7, délután +8,+9 fok körül alakul a hőmérséklet.

Hétfőtől – csütörtökig

egyre inkább a tavaszra hasonlít majd időjárásunk: eleinte 10, majd 12, végül 14 fok köré erősödik a nappali felmelegedés, az éjszakai fagyok pedig egyre nagyobb területen szűnnek meg. A napos időszakokat ugyanakkor gyakran zavarják majd felhők, amelyekből kezdetben elszórtan, csütörtökön már sokfelé fordulhat elő eső zápor.

A hosszú hétvégén még „bármi” lehet

Még mindig nagy a bizonytalanság a hosszú hétvége időjárásában: a késő télies hidegtől a kora nyárias melegig bezárólag minden benne van a pakliban. (Akár mindkettő is bekövetkezhet egymás után.)

Ennek oka az, hogy dél felől már nagy mennyiségű meleg, afrikai eredetű levegő indul el északi irányba, ugyanakkor tőlünk északra-északnyugatra még mindig hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek helyezkednek majd el. Éppen ezért extrém időjárási helyzet is kialakulhat a húsvéti hosszú hétvégén.