Itt a telihold – újabb kiadós eső, vasárnap pedig viharos széllel lehűlés jön

Március 31-én van telihold. Ugyan tudományosan nem bizonyított, mégis megfigyelhetjük, hogy a Hold fázisváltásainak idején nagyobb aktivitást mutat a légkör. Ez a hatás pedig újhold és telihold idején különösen erős. Ilyenkor – kedvező bolygóállások esetén – nagyobb eséllyel jöhetnek létre intenzívebb légköri képződmények.

Pontosan két héttel ezelőtt, újhold idején egy markáns ciklon okozott viharos, csapadékos időjárást és drasztikus lehűlést,  a mostani telihold pedig szintén kiadós esőket, viharos szelet és lehűlést hoz.

Szombaton kiadós esők érkeznek

Szombaton délutántól délnyugat felől egyre többfelé számíthatunk újabb – az eddigieknél intenzívebb – esőkre, záporokra, zivatarokra. Vasárnap reggelig az északnyugati- és a délkeleti országrész kivételével sokfelé hullhat jelentős mennyiségű csapadék. Az ország nagy részén 12-17, az Alföldön azonban 18-22 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap viharos szél és lehűlés

Vasárnap hajnalban még sokfelé, napközben nyugat felől egyre kevesebb helyen várható újabb eső, miközben nyugat felől már elkezd felszakadozni a felhőzet, azonban viharossá fokozódik az északnyugati szél. Délután mindössze 7-13 fok közötti hőmérséklet valószínű, amit a szeles időben ennél kevesebbnek érezhetünk majd.

Hétfőn lassú javulás

Húsvét hétfőn már több órás napsütésre, gomolyfelhőkre számíthatunk, és csak néhol fordulhat elő egy-egy zápor. A szél eleinte még erős lesz, majd fokozatosan mérséklődik. Reggel +4, délután 12-13 fok körüli hőmérséklet várható.

Kedden és szerdán felmelegedés, majd csütörtökön hidegfront

Az ünnepek után délies áramlással erős felmelegedés érkezik: Kedden 17, szerdán már 20 fok körüli hőmérséklet várható, és több órás, kellemes napsütésre számíthatunk.

Csütörtökön aztán ismét egy hidegfront hoz néhány fokos lehűlés és esőket, záporokat. Jó hír viszont, hogy jövő hétvégére felmelegedésre utaló jelek látszanak.