Itt a telihold és vele együtt a kiadós esőzés

Telihold és időjárás

Június 28-án hajnalban a növekvő Hold eléri a telihold állapotát. Megfigyelhető, hogy a Hold fázisváltásainak idején – különösen újhold és telihold idején – nagyobb eséllyel jönnek létre intenzívebb légköri képződmények, amelyek kiadós csapadékot okozhatnak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ilyenkor mindenhol esős az időjárás. Az asztrometeorológia alapján erre azokon a földrajzi területeken lehet számítani, amelyeket érintenek a csapadékos időjárást elősegítő bolygóállások.

Már hetekkel ezelőtt látszott a mostani csapadék

A szepido.hu június 2-án, illetve június 15-én megjelent prognózisában is lehetett már olvasni, hogy a június 28-ai holdtölte környékén érkezhet hűvösebb, esősebb időjárás hazánkba. A hagyományos meteorológiai modellek ilyen időtávra nem látnak el, azonban az asztrológiai módszerrel készült előrejelzések alapján sok esetben lehet következtetni arra, hogy milyen jellegű időjárás várható a távolabbi jövőben.

Péntekig több hullámban várható eső

Az elmúlt 24 órában kialakult tőlünk délkeletre egy ciklon, amely a mostani holdtölte előtt egyre jobban megerősödik, és északnyugat felé veszi az irányt. Az esti órákban északkelet felől egyre többfelé kell kiadós esőkre, záporokra számítani.

Csütörtökön a ciklon áramlási rendszerében kezdeti hideg idő után kelet felől már melegebb, de továbbra is nedves, fülledt légtömegek áramlanak fölénk. Az éjszakai intenzívebb csapadékzóna nyugat felé elhagyja az országot. Ezt követően átmeneti szünet után csütörtökön és pénteken a napsütéses időszakok mellett gyakran beborul az ég, és országszerte többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, illetve felhőszakadások.