Hétvégén erős hidegfront vethet véget a hőségnek

Az már biztos, hogy péntekig marad a kánikulai meleg, az pedig nagyon valószínű, hogy a hétvégén már komolyabb átalakulás kezdődik időjárásunkban. Nyugat felől egy markáns hidegfront közelíti meg térségünket. E mögött a front mögött pedig az itt lévőnél 8-10 fokkal hidegebb levegô érkezhet, így a hét legvégére/a jövő hét elejére búcsút inthetünk a forró nyárnak, és legalább néhány napra kora őszies hangulatú idő alakulhat ki.

Hétfőtől – péntekig

továbbra is kánikulára van kilátás. Az egyre hosszabb éjszakák miatt a hajnali órákban már kellemes, 15-21 fok közötti hőmérsékletek valószínűek, de a délutáni órákban még nyoma sem lesz a közelgő ősznek: 30-35 fok közötti tikkasztó hőségre és sok napsütésre van kilátás. A hét közepéig csak helyenként, a hét második felében már szórványosan alakulhatnak ki nyárias záporok, zivatarok. Péntek délutántól egyre nagyobb számban.

A hétvége időjárása

a nyugat felől közeledő hidegfront jegyében telik majd, de a front érkezésének időpontja még nagyon bizonytalan. Jelenleg az a legvalószínűbb jövőkép, hogy szombaton még csak a nyugati megyékben, vasárnap és hétfőn pedig fokozatosan a középső-, majd a keleti országrészben is jelentősen felfrissül a levegő és megszűnik a kánikula. A front útját sokfelé záporok, zivatarok, akár kiadós csapadék, illetve erős, viharos erejű szél is kísérheti. A tartósan esős, borongós vidékeken már kifejezetten hűvös, őszies jellegű időjárás alakulhat ki, ugyanakkor a front előtt az Alföldön még 30 fok feletti kánikula valószínű.

A jövő hét elején

a hidegfront mögött már országszerte mérsékelten meleg, késő nyárias-kora őszies hangulatú időjárás valószínű friss éjszakákkal és 21-26 fok közötti maximumokkal.