A hétvégi hidegfront még nem évszakváltó – jövő héten visszatér a nyári idő

A hetekig tartó augusztusi kánikula után hétvégén biztosan megérkezik a jelentősebb felfrissülést okozó hidegfront, de ez a hidegfront nagy valószínűséggel még nem hozza meg évszakváltást időjárásunkba. A jövő héten ugyanis gyorsan visszatér az átlagosnál melegebb, igazi nyári idő.

Pénteken

a napos idő után növekszik a gomolyfelhők mennyisége, és a délutáni óráktól a fülledt időben eleinte északon és nyugaton, később máshol is számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Ezeket helyenként felhőszakadás, jégeső is kísérheti. Még országszerte kitart a 30-35 fok közötti kánikula.

Szombaton

a Dunántúl nyugati vidékeit már eléri a frissebb légtömeg, így ott 22-27, míg az ország nagyobbik, keleti kétharmadán még mindig 28-34 fok várható. Eleinte a napsütés mellett csak elszórtan, majd a késő délutáni-esti óráktól egyre többfelé kell újabb záporokra, zivatarokra számítani, aztán éjszakától a Dunántúlon tartósabb esőzés is lehet. A szél fokozatosan északnyugatira fordul.

Vasárnap

a hűvösebb levegő fokozatosan elárasztja a középső-, majd a keleti megyéket is. Eleinte sokfelé fordulhat elő eső, zápor, zivatar, több helyen kiadós mennyiségben, majd északnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék. Az ország nagy részén  az északnyugati széllel már 21-26 fok közé mérséklődik nappali felmelegedés, de a tartósan borongós, esős tájakon ettől pár fokkal hidegebb is lehet. A keleti országrészben a front előtt viszont kezdetben még mindig 30 fok közelébe kúszhat a hőmérő higanyszála.

Hétfőn

eleinte keleten-északkeleten még lehet csapadék, majd ott is felszakadozik a felhőzet, és országszere kellemesen friss 24-25 fok körüli késő nyárias-kora őszies hőmérsékletekre számíthatunk.

Keddtől

előreláthatólag ismét napról-napra egyre melegebb, tartósan nyárias időszak következik sok napsütéssel. Az éjszakák kezdetben még kimondottan hűvösek lesznek, délutánonként pedig eleinte 26-27, majd ismét 29-30 fok köré melegszik a levegő.