Itt a telihold és vele együtt az erős lehűlés

Telihold és időjárás

Augusztus 26-án van telihold. Tudományosan ugyan nem igazolt, mégis megfigyelhető, hogy a Hold fázisváltásaikor (újhold, első negyed, telihold, utolsó negyed) aktívabbá válik a légkör és nagy területen megváltozik az időjárás jellege. Ilyenkor nagyobb eséllyel alakulhatnak ki intenzívebb időjárási frontok.

Jól kirajzolja ezt a folyamatot, hogy az elmúlt 24 órában egy több ezer km hosszú frontrendszer vonult át Európa fölött, amely a mai napra már nagy területre jelentős lehűlést és kiadós csapadékot hozott magával.

Mi várható a következő egy hétben?

A hidegfront hétfőn el is hagyja térségünket. Mögötte nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, és csapadékra már egyre inkább csak a keleti megyékben, ott is egyre kisebb mennyiségben számíthatunk. A hűvös (9-15 fok) hajnal után délutánra is csak 21-25 fok közé melegszik a levegő.

Keddtől aztán fokozatosan egyre melegebbre, naposabbra fordul az idő. Eleinte 26-27, majd 29-30 fok köré erősödik a nappali felmelegedés. A jövő hétvégén közelítheti meg újból nedvesebb légtömeg térségünket, így ekkor növekszik a záporok, zivatarok esélye, és a hét legvégére/a jövő hét elejére pár fokos lehűlés jöhet.