Kissé tovább melegszik az idő – péntekig biztosan kitart a szeptemberi nyár

Péntekig szinte biztosan kitart a szeptemberi nyár. Az pedig nagyon valószínű, hogy hétvégén átalakulás kezdődik időjárásunkban, ugyanis egy hidegfront közelíti meg térségünket. Az ugyanakkor még bizonytalan, hogy a lehűlés milyen ütemben zajlik le.

Keddtől – péntekig nyár

Péntekig száraz, nyárias időjárás várható sok napsütéssel és 27-29 fok körüli maximumokkal. Sőt a hét második felében helyenként akár 30-31 fokot is mutathatnak majd a hőmérők. Egyelőre a csípős éjszakák jelzik csak, hogy itt van már az ősz.

Hétvégétől jelentős változás

Péntek este egy hidegfront közeledik a nyugati határainkhoz, és ezzel változás veszi kezdetét. Jelenleg az a legvalószínűbb jövőkép, hogy a front szombat délelőtt még csak a Dunántúlra, majd délután a középső-, legkésőbb pedig a délkeleti-,keleti megyékbe is 8-10 fokos lehűlést hoz erős északnyugati széllel és kevés csapadékkal. (A front átvonulásának időpontjában azonban még nagy a bizonytalanság.)

A szombati hidegfront előreláthatólag még csak az első része lesz az évszakváltásnak. A front átvonulása után átmenetileg ismét melegebb léghullámok érhetik el térségünket, majd rövidesen egy újabb, még erősebb hidegfront hozhatja meg az igazi őszies fordulatot erős széllel és sokfelé kiadós csapadékkal.

Az nagyon valószínű tehát, hogy a szeptember 22-26-a közötti időszakban lezajlik az évszakváltás, de a lehűlés forgatókönyvében még van bizonytalanság. Ez a következő napokban egyre pontosabban látszik majd.