Itt a novemberi előrejelzés – a hónap második felében kezdődhet változás

November első fele összességében még mindig az átlagosnál enyhébb, többnyire nyugodt, eseménytelen időt tartogat, aztán a hónap második felében már változás kezdődhet.

November 3-15

Az előttünk álló 12 napos időszakban valószínűleg folytatódik az eseménytelen, enyhe, de azért lassanként 1-1 fokkal hűvösebb időjárás. Éjszakánként egyre erősebb lehet a ködhajlam, és elszórtan lehetnek olyan tájak az országban, ahol napközben is párás, felhős, nyirkos marad az idő. A napos területeken azonban még mindig jellemzőek lehetnek a 15 fok körüli hőmérsékletek, sőt a hónap közepe felé közeledve még van esély arra, hogy átmenetileg újra 20 fok közelébe emelkedjen a hőmérő higanyszála.

A hónap második felében

már átalakulás jelei látszanak. A 15-22-e közötti időszakban még csak kis eséllyel, a 23-ai telihold környékén, illetve az azt követő egy hetes időszakban pedig már nagyobb valószínűséggel érhetik el markánsabb ciklonok Közép-Európa területét. Ezek csapadékos, szeles, mozgalmas időjárást hozhatnak. A hőmérséklet erősen hullámzónak ígérkezik: a frontok előterében akár még átmeneti, erősebb felmelegedés is jöhet, de az idő előrehaladtával már egyre inkább teret hódíthatnak az észak felől érkező hideg légtömegek, így eleinte a hegyekben, a hónap legvégén, illetve december elején már akár síkvidéken is megláthatjuk az első hópelyheket.