Január első hétvégéjén többfelé újra kifehéredhet a táj

Az már szinte biztos, hogy január első napjaiban észak felől hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek árasztják el térségünket, így az előttünk álló hét második felében igazi télies hangulatú időjárásra van kilátás. Abban ugyanakkor még van bizonytalanság, hogy mekkora mennyiségű csapadék érkezik, de van esély arra, hogy legalább az ország egy részén újra fehérbe boruljon a táj.

Hétfőn

napközben északnyugat felől lassan felszakadozik a zárt felhőtakaró, és egyre kevesebb helyen, egyre inkább már csak keleten fordulhat elő kisebb eső, havaseső, havazás. Szeles idő lesz +4 fok körüli legmagasabb hőmérséklettel.

Kedden

A fagyos (-1,-5 fok) hajnal után még mindig +4,+5 fok köré emelkedik a hőmérséklet. A felhős időszakok mellett, csak kevés napsütésben bízhatunk. Estétől észak felől egyre többfelé kezdődhet vegyes halmazállapotú csapadék.

Szerdán

viharos erejű északnyugati széllel megkezdődik a hideg, sarkvidéki eredetű levegő beáramlása hazánkba. A felhőátvonulásokat elszórtan hózáporok kísérik majd. A maximumok még +1,+6 fok közé emelkedhetnek, de a viharos szél sokat ront majd a hőérzeten.

Csütörtökön

erősen szeles, hideg idő várható napsütéssel, időnként felhős időszakokkal és szórványos hózáporokkal. Már csak 0 fok köré „melegszik” a levegő.

Péntektől – vasárnapig

folytatódik a gyakran szeles, hideg, télies idő. A hőmérsékletek adottak lesznek a havazáshoz: éjszakánként -3,-10, délutánonként 0,-1 fok körüli értékek valószínűek. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy péntek-szombat környékén érintheti vagy akár teljesen be is boríthatja térségünket egy csapadékzóna, ami többfelé okozhat hóesést.

Ebben az időszakban tehát van esély arra, hogy legalább az ország egy részén összefüggő hótakaró alakuljon ki. Ez természetesen még nem 100%-közeli prognózis, hiszen a csapadékzóna pályájában még van bizonytalanság, de a havazás valószínűsége már nem elhanyagolható.