Hétvégére megérkezik a havazás

Ahogy már múlt hétvégén írtuk, január első hétvégéjére havazás érkezhet, és sokfelé újra kifehéredhet a táj. Most már szinte biztos, hogy hétvégére meg is érkezik a várt csapadékzóna. Az ország nagy részén havazásra, de a Dunántúlon átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadékra is számíthatunk.

Pénteken

a fagyos (-3,-10 fok) hajnal után délutánra is csupán -3,+1 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Eleinte a változóan felhős égből csak helyenként fordulhat elő egy-egy hózápor vagy hószállingózás, majd késő délutántól-estétől nyugat felől beborul az ég, és a Dunántúlon nyugati irányból egyre többfelé várható havazás.

Szombaton

országszerte sokfelé kell ismétlődő havazásra készülni, de a fölénk áramló enyhe levegő hatására a Dunántúlon, illetve a Duna vonalában a havazást átmenetileg havaseső, ónoseső, eső is felválthatja. Az ország legnagyobb részén legalább néhány centiméteres összefüggő hótakaró alakulhat ki. Reggel -3,-8, délután délután -2,+4 fok közötti hőmérséklet valószínű, a Dunántúlon a magasabb értékekkel.

Vasárnap

lassanként felszakadozik a zárt felhőtakaró, azonban elszórtan még mindig van esély havazásra, hózáporokra. Az északi-északnyugati szél újra megerősödik, és ezzel ismét hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek áramlanak fölénk. Reggel és délután egyaránt 0 fok körüli hőmérséklet várható.

Hétfőn és kedden

hamisítatlan télies időre van kilátás: -5,-13 fok közötti éjszakákkal és 0,-4 fok közötti délutánokkal. A néhány órás napsütést gyakran felhős időszakok zavarják, de ekkor csak helyenként fordulhat elő kisebb hóesés, hószállingózás.

A jövő hét közepétől

ismét változik időjárásunk: délnyugat-nyugat felől nedves léghullámok érkeznek, újra növekszik a csapadék esélye: eleinte havazás, majd vegyesen hó, havaeső, ónoeseső is előfordulhat, de a várható halmazállapot még bizonytalan.