Az idei nyár legforróbb napja jó eséllyel még hátra van

A tartós, extrém hőhullámok ugyan idén nyáron eddig elkerülték térségünket, de kánikulai időszakokból nem volt hiány. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2019-es év eddigi legmagasabb hőmérséklete Magyarországon 37,5 fok volt, amit július első napján regisztráltak. Jók az esélyek arra, hogy mérhetünk ennél még magasabb értéket is a nyár hátralévő részében az ország területén.

Mikor van esély 37 fokot elérő vagy azt meghaladó forróságra?

Augusztus 12-e körül

A most kezdődő néhány napos hőhullám tetőpontja várhatóan jövő hétfőn lesz, amikor a sok napsütés és a fölénk áramló afrikai eredetű légtömegek hatására az ország nagy részén 33-36 fok közé melegszik a levegő. Kisebb körzetekben azonban van esély arra, hogy 37-39 fok közötti értéket is mutassanak a hőmérők.

Augusztus második felében

A hónap második felében még akár több hullámban is ránk törhet a kánikula. Ugyan kicsi a valószínűsége, de nem lehet kizárni, hogy augusztus 21-e körül rövid időre szintén 35 fok közelébe, helyenként akár kissé a fölé is kússzon a hőmérő higanyszála. Ennél már jóval több jelzés utal arra, hogy az augusztus 23 – szeptember 3-a közötti periódusban érdemes lesz figyelni a hőmérőket, ugyanis ekkor akár új napi melegrekordok is születhetnek majd. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ebben a periódusban folyamatos hőségre van kilátás, csupán azt, hogy ebben az időszakban van esély arra, hogy forró, afrikai eredetű légtömeg érje el térségünket, ami erősebb kánikulát eredményezhet. Az idei nyárnak tehát még vannak tartalékai.