Keletre alig jut a felfrissülésből és hamarosan itt az újabb kánikula

A szerdán érkező és feloszló hidegfront csak a nyugati-északnyugati megyékbe hozott érezhető felfrissülést. Ott 25 fok közelébe, illetve kevéssel az alá mérséklődött a nappali felmelegedés. Az ország nagyobbik, délkeleti kétharmadán még tartja magát a 28-36 fok közötti meleg.

Csütörtökön

már az ország nagy részén kissé „hűvösebb” lesz, de még mindig általában 26-32 fok közötti maximumok várhatóak. Továbbra is az Alföldön mérhetjük a legmagasabb, míg északnyugaton a legalacsonyabb értékeket. A több órás napsütést időnként felhősebb időszakok zavarhatják, azonban csak elszórtan fordulhat elő zápor/zivatar. A kezdetben erős északi szél fokozatosan mérséklődik.

Péntektől tartós hőhullám kezdődik

Péntektől dél felől újra egyre forróbb légtömegek áramlanak térségünkbe, így eleinte 28-33, a hétvégétől jellemzően 30-35 fok közötti kánikulára van kilátás. Továbbra is úgy tűnik, sőt egyre valószínűbb, hogy tartós lesz a nyár utolsó hőhulláma. A hőérzetünket tovább növelheti a fokozódó fülledtség is. A fülledt, meleg időben pedig időnként helyi záporok, zivatarok is kipattanhatnak.

Az tehát nagyon valószínű, hogy a hőség tartós lesz, az viszont még kérdéses, hogy mennyire lesz tartós. Legkorábban augusztus utolsó napjaiban közelítheti meg a térségünket egy hidegfront, de abban nagy a bizonytalanság, hogy ez meghozza-e a számottevő lehűlést. Arra is kedvező esélyek mutatkoznak, hogy egészen szeptember első napjaiig még több hullámban felerősödik a kánikula, és az időszak vége felé akár napi melegrekordok is dőlhetnek majd. Jó hír azoknak, aki már várják a hűvösebb időjárást, hogy szeptember első felében drasztikus lehűlésre utaló jelzések látszanak.