Hétvégétől az idei nyár leghosszabb kánikulai időszaka kezdődik

Egyre valószínűbb, hogy a korábbi előrejelzéseink szerint alakul a nyár végének időjárása, vagyis újra visszatér a kánikula és meglehetősen tartósnak ígérkezik.

Pénteken

a több órás napsütés mellett északon, illetve nyugaton gyakrabban, máshol csak időnként növekszik meg a gomolyfelhőzet, és főként az északi-északnyugati tájakon alakulhatnak ki helyenként záporok, zivatarok. A hajnali 14-19 fokról délutánra 28-33 fok közé melegszik a levegő, ami 4-5 fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál.

Hétvégén

kissé még tovább, 29-34 fok közé erősödik a nappali felmelegedés. A napsütést időnként felhősebb időszakok zavarják, és a fülledt, meleg időben szórványosan pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Zivatarok idején lokálisan átmenetileg jelentősen felfrissülhet a levegő, azonban nem ez lesz a jellemző.

Augusztus utolsó hetében

tartósan az átlagosnál melegebb, kánikulai időjárásra számíthatunk. Éjszakánként 20 fok körüli, délutánonként pedig általában 30-35 fok közötti hőmérséklet várható, de lehetnek olyan tájak, ahol 35 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála. A napsütés mellett a fülledt, meleg időben időnként erősebb gomolyfelhő-képződés valószínű, amelyből helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Meddig tart a hőség?

Augusztus 30-a körül közelítheti meg egy hidegfront a térségünket, így ekkor növekszik a bizonytalanság. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a front csak kis eséllyel hozhatja meg az érdemi változást. Sőt, augusztus legvégén/szeptember első napjaiban még egy hullámban erőre kaphat a kánikula, akár rekord közeli hőmérsékleteket eredményezve. Ezt követően azonban hirtelen, erős lehűlésre és jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás, vagyis gyorsan beköszönthet a hűvös ősz.