Szeptember első hetében erős lehűlés érkezik

Az elmúlt hetekben már többször is írtuk, hogy az elhúzódó kánikula után szeptember elején erős lehűléssel hirtelen érkezhet meg az igazi ősz. Most már a meteorológiai modellek is mutatják a jövő heti lehűlés lehetőségét, így egyre nagyobb az esély arra, hogy megérkezik az évszakváltó hidegfront.

Szerdától – jövő hétfőig

folytatódik az átlagosnál melegebb, hamisítatlan kánikulai időjárás. Éjszakánként 15-22, délutánonként pedig jellemzően 30-35 fok között alakul a hőmérséklet, de néhol akár kevéssel 35 fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála. A sok napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, azonban egyelőre csak helyenként, legnagyobb eséllyel pénteken, illetve hétfő estétől fordulhatnak elő frissítő záporok, zivatarok.

Szeptember 3 – 13

A szeptember 3-13-a közötti időszakban már jelentős átalakulás következik be időjárásunkban. Szeptember 3-án nyugat felől egy markáns hidegfront éri el térségünket, amely eleinte a Dunántúlon, majd később a keleti országrészben is felszámolja a hőséget. A front előreláthatólag fokozatosan, nagyon lassan araszol majd keleti irányba, így kezdetben nagy, akár 15-20 fokos hőmérséklet különbség is kialakulhat az ország északnyugati, valamint délkeleti tájai között. Előreláthatólag legkésőbb szeptember 6-a környékére már az egész országot eláraszthatja a hűvösebb levegő, és ezt követően változékony, gyakran csapadékos, hűvös, sőt időnként az átlagosnál jóval hidegebb, őszies időjárásra érdemes készülni. A hónap első felében összességében nagy területen van esély jelentős mennyiségű esőre. Az érkező frontok előterében ugyan átmeneti felmelegedések még újra lehetnek, de a mostanihoz hasonló, kánikulai időjárás már nagy valószínűséggel nem tér vissza.

Fotó: Pixabay