Itt a friss kéthetes előrejelzés – vénasszonyok nyara után fokozatos lehűlés

A következő két hét első felében még tartja magát a vényasszonyok nyara, majd az időszak második felében fokozatos lehűlés kezdődik, és az időszak vége felé már némi csapadékra is van esély, de egyelőre még nem nagy mennyiségben.

Október 22 – 27

az előttünk álló hét közepéig szinte minden nap megdőlhetnek az adott napra vonatkozó melegrekordok, ugyanis csütörtökig a nappali felmelegedés az ország nagy részén a 20-27 fok közötti tartományban mozog majd, délen-délkeleten a magasabb értékekkel. Mindemellett azonban maradhatnak elszórtan ködfelhős tájak, ahol 20 fok alatt marad a hőmérséklet. Péntektől már lassanként 1-1 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, és erősödik az éjszakai ködhajlam, illetve növekedhet azoknak a területeknek az aránya, ahol egész nap a ködből képződő rétegfelhőzet szűri a napsütést.

Október 28 – november 4

Október utolsó napjaiban Európa északi felét már hideg légtömegek árasztják el, így azokra a tájakra megérkezhet az idei tél első hulláma. Ebből a hideg levegőből valószínűleg valamennyi Közép-Európába is jut, de egyelőre bizonytalan, hogy milyen mértékben. Jelenleg a valószínűbb jövőkép az, hogy a hónap utolsó-, illetve november első napjaiban hazánkban az évszakos átlagnak megfelelő, 12-13 fok körüli értékek köré, vagy kissé az alá mérséklődik a nappali felmelegedés. November 4-e körül aztán ismét melegedésre utaló jelzések látszanak, de ezzel együtt már a csapadék esélye is növekszik a hónap első napjaiban.