Már látszik, mikor jöhet először télies fordulat az időjárásban

Időnként megesik, hogy már november elején, sőt akár október végén is kapunk egy kis ízelítőt a télből itt a Kárpát-medencében. Erre idén síkvidéken egy kicsit többet kell várni, de jó hír a tél szerelmeseinek, hogy már novemberben van esély arra, hogy meglássuk az első hópelyheket.

November első fele még enyhe időt tartogat

A következő néhány napban nagyjából az átlagosnak megfelelő, illetve annál 1-2 fokkal hűvösebb időjárásra van kilátás. Kis eséllyel esetleg október 30-án, szerdán, de akkor is csak a magasabb hegycsúcsainkon keveredhetnek hópelyhek az esőcseppek közé. November első felében aztán ismét tartósan enyhe, az átlagosnál melegebb időjárás van kilátásban, így ebben az időszakban minimális a télies fordulat valószínűsége.

A hónap közepén már változás jöhet

A november 12-20-a közötti időszakban már fordulhat a kocka. Ebben a periódusban látszanak arra utaló jelzések, hogy észak felől sarkvidéki eredetű, hideg légtömegek érjék el térségünket. Mindemellett pedig a csapadék valószínűsége is növekszik, így ekkor van esély arra, hogy az érkező hidegfrontok mentén kezdetben a magasabban fekvő tájakon, később akár síkvidéken is előforduljon havaseső/havazás. A tél első próbálkozása azonban nem tűnik tartósnak, erről részletek a hétvégén megjelenő novemberi prognózisban olvashatók majd.