Az ősz utolsó napján megérkezik az évszakváltó hidegfront – kora téliesre fordul az időjárás

Hétvégén nemcsak a naptár, de az időjárás is évszakot vált, ugyanis szombattól hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek árasztják el térségünket.

Szombaton

élénk, időnként erős északnyugati széllel áramlik térségünkbe a hideg levegő. A felhőátvonulások mellett több órára kisüt a Nap, és helyenként fordulhatnak elő záporok/hózáporok. A reggeli 0,+5 fokról délutánra már csak 4-9 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap

reggel már országos (0,-7 fok közötti) fagyra érdemes készülni, és délutánra is csupán +5 fok köré melegszik a levegő. Kezdetben száraz idő várható több órás napsütéssel, majd délutántól felhősödés kezdődik, az esti órákban pedig délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső.

Hétfőn

borongós, hideg idő várható sokfelé esővel, amit az ország északi felén, valamint a magasabban fekvő vidékeken egyre inkább havaseső, havazás válthat fel. Az Északi-középhegység térségében akár már összefüggő hótakaró is kialakulhat. Az idő előrehaladtával fokozatosan dél felé terjeszkedik a havazás határa, de eközben már gyengül, illetve megszűnik a csapadék. Mindössze 0,+6 fok között alakul a maximum hőmérséklet.

Keddtől – csütörtökig

csendesebb, száraz, kora téliesen hideg időszak következik fagyos éjszakákkal és +4,+5 fok körüli nappalokkal. Az időszak vége felé fokozódhat a ködhajlam. Az egész nap ködfelhős tájakon napközben is 0 fok közelében maradhat a hőmérséklet.

December 5-e után

továbbra is enyhülésre utaló jelzések látszanak, de ennek mértéke és tartóssága még bizonytalan.