December első hetében havaseső, havazás, majd -10 fok körüli fagyok, végül enyhülés

December első hetének nagy részében már olyan időre számíthatunk, ami ilyenkor elvárható, sőt a hét első felében az ilyenkor szokásosnál kissé alacsonyabb hőmérsékletek várhatóak. A hét végére azonban kissé enged szorításából a tél.

Hétfőn

a kora hajnal óráktól egyre többfelé kell csapadékra készülni, ami az ország északi-északkeleti harmadán döntően hó formájában hullik, ettől délebbre havaseső, havazás, illetve eső vegyesen várható, sőt a reggeli órákban ónoseső sem kizárt. Napközben az esőt az egyre délebbre fekvő tájakon is havazás váltja fel, de közben észak felől fokozatosan gyengül, majd megszűnik a csapadék. Hajnalban -4,+3, délután -1,+4 fok közötti hőmérséklet várható.

Keddtől – csütörtökig

száraz, csendes, hideg idő lesz. Éjszakánként egyre többfelé képződik zúzmarás köd, és jellemzően -2,-8 fok közé süllyed a hőmérő higanyszála, de a fagyzugos, hóval borított tájakon -9,-14 fok közötti fagyok is előfordulhatnak. Délutánonként jellemzően 0,+5 fok közötti hőmérséklet valószínű, azonban a hét közepétől egy-egy tartósan ködfelhős, borult tájon egész nap fagyhat.

Péntektől – vasárnapig

fokozatos enyhülés várható: az éjszakai fagyok egyre nagyobb területen gyengülnek, illetve megszűnnek, a nappali felmelegedés pedig eleinte +2,+7, majd +5,+10 fok közé erősödik. Az enyhüléssel együtt a hét legvégére kisebb csapadék is érkezik, ezúttal már eső formájában.