Mozgalmas időjárást tartogat az év hátralevő része

Változékony, összességében az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű decemberre van kilátás. Részletek az alábbiakban.

December 3 – 6

a következő napokban csendes, hideg, télies időben lesz részünk fokozódó ködhajlammal. Éjszakánként -2,-8, de a hóval borított fagyzugos tájakon -9,-15 fok közötti fagyok is lehetnek. A tartósan borongós, ködfelhős tájakon napközben is fagyni fog, míg a naposabb területeken 0,+5 fok közötti maximumok várhatóak.

December 7 – 15

December 7-étől változékonyabb időszak kezdődik, hullámzó hőmérséklettel. Nyugat felől néhány naponta érik el csapadékot okozó hideg-, illetve meleg frontok térségünket. A melegfrontok idején az átlagosnál enyhébb, +5,+10 fok közötti, sőt az időszak második felében néhol akár ennél kissé magasabb maximumok is előfordulhatnak, és az eső lehet a meghatározó csapadékforma. A hidegfrontok idején ugyanakkor a december első felének megfelelő +4,+5 fok közeli értékek lehetnek jellemzőek vegyes halmazállapotú csapadékkal.

A hónap második felében

folytatódhat az időjárás változékony jellege. A December 15-23-a közötti időszakban van esély egy komolyabb lehűlésre, ami csapadékkal érkezik, így ekkor kedvező esetben újra sokfelé kifehéredhet a táj. Ilyen időtávban a csapadék halmazállapotának és területi eloszlásának előrejelzése meglehetősen bizonytalan, mindenesetre van számottevő valószínűsége annak, hogy az ország egy részén karácsony előtt összefüggő hótakaró alakuljon ki. A karácsonyi ünnepek alatt, illetve után azonban már enyhülésre utaló jelzések látszanak, így egyelőre erősen kérdéses az ünnep fehérsége. Az év utolsó hete változékony, gyakran csapadékos, kissé enyhe időben telhet.