Március 20-a után erős lehűlés jöhet

Egyre valószínűbb, hogy március utolsó harmadában Észak-Európából sarkvidéki eredetű, hideg légtömegek indulnak el déli irányba. Ezek a légtömegek jó eséllyel térségünket is érintik/elérik, így növekszik egy komolyabb lehűlés valószínűsége.

Mi várható a következő egy hétben?

A most pénteken átvonult hidegfront mögött szombattól – csütörtökig tartósan nyugodt, száraz, tavaszi időre van kilátás sok napsütéssel. A hétvégén 10, a jövő hét elején 12-13, majd 15-17 fok körüli nappali felmelegedésre számíthatunk, ugyanakkor éjszakánként egészen jövő szerdáig több helyen várható gyenge fagy.

Március 20-a után

már jelentősebb átalakulás következik be Európa időjárásában: észak felől nagy mennyiségű sarkvidéki eredetű hideg légtömeg zúdulhat déli irányba. Az nagyon valószínű, hogy a március 20-25-e közötti időszakban ebből a hideg levegőből valamennyi hozzánk is áramlik. Ennek mértékében ugyanakkor jelenleg még van bizonytalanság. A szelídebb forgatókönyv szerint az átlagosnál kissé hűvösebb, 10 fok közeli nappali felmelegedésre számíthatunk, de arra is egyre nagyobb az esély, hogy ennél jóval hidegebb, késő télies jellegű időjárás alakul ki térségünkben. Ez utóbbi már magában hordozza az erősebb éjszakai fagyok, valamint a síkvidéken előforduló hózáporok lehetőségét is. A következő napokban egyre pontosabban körvonalazódik a lehűlés mértéke.